Wat is Toyohari?

Maak een afspraak

Toyohari is een stijlvorm binnen de Japanse acupunctuur. Acupunctuur is van oorsprong Chinees en door de nauwe banden tussen beide landen in Japan terechtgekomen. In Japan heeft de acupunctuur zich verder ontwikkeld. Begin vorige eeuw heeft een groep acupuncturisten een nieuwe stroming binnen de acupunctuur ontwikkeld: Keiraku Chiryo, wat meridiaantherapie betekent. Toyohari is een vorm van Keiraku Chiryo.

De essentie van Toyohari of meridiaan therapie is het in balans brengen van de energie in de meridianen. Als het lichaam in balans is, is het gezond en in staat gezond te blijven. Meridianen functioneren niet los van elkaar, maar vormen één systeem. De verstoring van één meridiaan heeft daarom ook gevolgen voor de anderen. Een klacht komt vaak niet alleen. Er zijn zes Yin en zes Yang meridianen die onderling een sterke relatie hebben. De 12 meridianen zijn onderverdeeld in de vijf fasen, Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. De Toyohari-acupunctuur bekijkt systematisch alle fasen en Yin- Yang relaties om de meridianen weer te balanceren

Pijnloos

Toyohari is ontwikkeld door een groep vooraanstaande blinde acupuncturisten. Door hun uitstekende sensitiviteit zijn hele specifieke technieken ontwikkeld die als kenmerk dragen: minder is meer. De naalden gaan bij Toyohari niet of heel oppervlakkig door de huid heen en blijven veelal niet staan tijdens de behandeling, zoals gebruikelijk bij de Chinese stijlvormen. De behandeling is daarom zeer verfijnd en toepasbaar zonder enige pijn.

Meridianen

De basis van de acupunctuur wordt gevormd door de meridianen of energiebanen. Er zijn 12 hoofdmeridianen die over het hele lichaam lopen en allen gekoppeld zijn aan organen. Het is belangrijk om te weten dat een meridiaan een grotere functie heeft dan het desbetreffende orgaan. Zo gaat de longmeridiaan zowel over ademhaling als huid, maar ook over de emotie verdriet en het al dan niet kunnen omgaan met grenzen. Als de longmeridiaan uit balans is dan wil dat niet zeggen dat het orgaan long ziek is, het wil zeggen dat de energie niet optimaal functioneert, met bijvoorbeeld symptomen op voornoemde gebieden.

Het meridianenstelsel kan gezien worden als een systeem dat de gehele werking van het lichaam reguleert. Er kunnen grofweg 3 dingen mis zijn met een meridiaan: er is teveel energie, er is te weinig energie of er is stagnatie: de doorstroming is niet goed. Dit zijn alledrie toestanden die te beïnvloeden zijn door middel van acupunctuur.

Yin & Yang

In de Oosterse Geneeskunde zijn de begrippen Yin en Yang belangrijk: Het zijn complementaire krachten die elkaar in evenwicht houden. Bijvoorbeeld dag (Yang) en nacht (Yin), zomer (Yang) en winter (Yin) en actief (Yang) en passief (Yin). Yin en Yang worden altijd ten opzichte van elkaar gedefinieerd,dus iets is nooit alleen maar Yin of alleen maar Yang. Ze kunnen niet zonder elkaar bestaan, er is geen Yin zonder Yang, zoals er geen nacht is zonder dag. De acupuncturist probeert uw symptomen, constitutie en conditie in termen van Yin en Yang te definiëren om te weten met welke materialen in in welke dosering gewerkt kan worden.

De vijf fasen

De twaalf meridianen zijn verdeeld in de vijf “fasen”: hout, vuur, aarde, metaal en water. In elke fasen horen 2 gekoppelde meridianen, behalve het vuur, waar 4 meridianen bij horen. Elke fase voedt de fase die erop volgt en remt de fase aan de andere kant in het fasenmodel, met als gevolg een heel stabiel systeem wat veel schommelingen kan opvangen en zo zichzelf reguleert. De vijf fasen kunnen gezien worden in het tijdsbestek van een dag van ochtendactiviteit tot een rustige avond, maar ook in een mensenleven,een carrière of een ziekteverloop. Het systeem van de vijf fasen is in alle uitingen van de Oosterse Cultuur terug te vinden zoals de muziek, politiek, schilderkunst maar heeft een heel praktische toepassing gevonden in de Geneeskunde om te begrijpen hoe de onderlinge relaties zijn tussen de organen en meridianen.

Organisatie

Beoefenaars van Toyohari kunnen bij afstuderen van hun postgraduate opleiding lid worden van de Nederlandse Toyohari Verenging (de NTV. KvK-nummer 34143388) Deze vereniging is aangesloten bij de Europese koepelorganisatie (de EBTA) die als niet Japanse vereniging is aangesloten bij de Toyohari Associatie in Tokio, Japan.

Om geregistreerd lid te blijven geldt een jaarlijkse verplichting een aantal studie uren bij te wonen.

Bron: http://www.toyohari.nl/toyohari/